Zakaj ne kupovati »naravne viagre«?

Zakaj ne kupovati »naravne viagre«?

Spletni trgovci ponujajo cenejše alternative viagre predvsem v obliki zeliščnih pripravkov. Mnogokrat jih zavajajoče poimenujejo kar naravna viagra. Vendar so ti pripravki vse prej kot to.

Analiza enega od ponarejenih zdravil, ki jo je opravila Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke je pokazala šokantne rezultate. Njihovo poročilo je med drugim navajalo “Zdravilo za izboljšanje erektilne funkcije, kupljeno prek slovenske spletne strani, ni vsebovalo zdravilne učinkovine in je bilo popolnoma neučinkovito”.

Še več, pri izdelkih, ki se oglašujejo kot naravni, so pri JAZMP našli kemične sestavine, ki so sicer dovoljene samo v zdravilih na recept. Največja nevarnost so ponaredki, ki vsebujejo ali drugo zdravilno učinkovino s popolnoma drugimi farmakološkimi učinki ali toksične primesi, ki lahko vodijo v hude zdravstvene težave, kot so odpoved jeter, ledvic in posledično celo smrt, opozarjajo na JAZMP.

Kot se je izkazalo v številnih analizah, ponaredki lahko vsebujejo tudi borovo kislino, barve za ceste s svincem, loščila za tla, težke kovine, nikelj, arzen, opečni prah, stenske barve, barvila iz tiskalnikov, pesticide in celo podganji strup.

Zaradi zaužitja ponarejenih zdravil vsako leto umre do milijon ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da je na razvitih trgih ponarejenih tudi do 30 odstotkov zdravil, ki se prodajajo preko spleta.

Vsaj 96 odstotkov spletnih ponudnikov zdravil deluje protizakonito ali celo kriminalno, kaže lanska študija Evropske zveze za dostop do varnih zdravil. Zdravila, ki jih prodajajo, so pogosto ponarejena in nevarna, še opozarjajo na JAZMP.

Eden izmed uporabnikov po spletu kupljenih “modrih tabletk” je navedel posledice uporabe: “Zbudil sem se sredi noči, srce mi je noro razbijalo, sinusi so bili zamašeni, glava me je močno bolela. Bal sem se, da me bo zadela

Specialist urolog iz ljubljanskega kliničnega centra Bojan Štrus, ki se strokovno ukvarja z motnjami erektilnih funkcij, odločno odsvetuje nakup takih zdravil prek spleta ne glede na ceno in ponudbo.

Zaradi večjega števila spletnih trgovin, ki prodajajo različna zdravila, se pojavlja tudi vse več ponaredkov. Najpogosteje prihajajo iz Indije, Kitajske, Singapurja, Hongkonga, Bangkoka in podobnih eksotičnih držav, opažajo na carini, kjer so leta 2019 zasegli več kot 9.500 kosov.